خانه خانه1-1 جای خالی مردان کوچک - نگاهی به سهم نوجوانان از سینمای دفاع...

جای خالی مردان کوچک – نگاهی به سهم نوجوانان از سینمای دفاع مقدس

به گزارش راه‌نوشت، واقعیت این است که نوجوانان در سینمای ما اصلا جدی گرفته نمی‌شوند و از میان حدود 100 فیلمی که در هر سال ساخته می‌شود، به شماره‌ی انگشتان یک دست هم، جایی در ذهن سینماگران ندارند.

نوجوانی؛ حلقه‌‌ای شکستنی از سلسله‌ی زندگی که کودکی را به بزرگسالی پیوند می‌زند و لازم است با احتیاط حمل شوند. یکی از اقتضائات این سالیان پراهمیت عمر، یافتن هویت است که معمولا به صورت انتخاب الگو برای نوجوانان نمود می‌یابد؛ الگویی که به طور غالب، او را عاشق می‌شوند، رفتارش را تقلید می‌کنند و تلاش می‌کنند هر چه بیشتر به او شبیه شوند.

امروزه می‌بینیم که این نیاز نوجوانانه سبب شده تا بسیاری از آن‌ها دنباله‌رو سلبریتی‌ها شوند و پدیده‌ی فن‌پیج‌های عاشق، رشد قارچ‌گونه کند. در حالی که اگر نوجوانان با الگوهایی کامل‌تر آشنا می‌شدند، جاذبه‌ی وجودی قدرتمند این شخصیت‌ها، آن‌ها را می‌ربود و یک دل نه صد دل عاشق‌شان می‌کرد.

قهرمانان نام‌آور و گمنام دفاع مقدس یکی از بهترین این الگوها هستند. عزیزانی که وقتی خاطراتشان را می‌شنویم در زندگی فردی، خانوادگی، اخلاقی و معنوی سرآمد هستند و هر دل پاکی را واله و حیران خود می‌کنند.

 البته شیوه ارائه این الگو برای نوجوانان هم مهم است. نوجوان مستقیم‌گویی را برنمی‌تابد و علاقه‌ای به شنیدن راهنمایی‌های بزرگسالان ندارد. اما این اشکالی ایجاد نمی‌کند و فقط باید راه صحبت با آن‌ها را بلد بود. یکی از بهترین راه‌های عرضه این الگوهای ناب برای ذهنِ آماده‌ی کشت نوجوانان، می‌تواند استفاده از جذابیت سینما باشد.

بدین منظور نیاز است سینما، با جدیت به این شکاف هویت‌سازی ورود کند و متولیان فیلم‌سازی کشور، ساخت فیلم‌هایی نوجوانانه با محوریت دفاع مقدس یا زندگی‌نامه شهدا را در برنامه خود قرار دهند.

گرچه این مطالبه باید بارها و بارها تکرار شود که «سهم نوجوانان از سینمای ایران چه قدر است و از سینمای دفاع مقدس چه طور؟»، اما همان آثار کمِ ساخته‌شده را غنیمت می‌شماریم و به معرفی چند اثر شاخص نوجوانانه در رابطه با دفاع مقدس می‌پردازیم:

۲۳ نفر

اقتباسی از خاطرات ۲۳ نفر از رزمندگان نوجوان ایرانی است که بین ۱۳ تا ۱۷ سال داشتند و در جریان جنگ ایران و عراق در سال ۶۱ به اسارت نیروهای عراقی درآمدند.

این فیلم با تمرکز بر زندگی این نوجوانان اسیر، یک طیِ طریق زیبا از دوره نوجوانی تا جوانی را نشان می دهد.

بزرگمرد کوچک

داستان فیلم به اوایل جنگ باز می‌گردد.

بهنام یک نوجوان دلیر آبادانی است که تنها به انگیزه دفاع از آب و خاک و ناموس، رشادت‌های بسیاری را بروز می‌دهد.

بهنام محمدی در ابتدا به دست نیروهای عراقی می‌افتد و مورد ضرب و شتم قرار می‌گیرد اما اعتماد عراقی ها را جلب کرده و مواد غذایی، مهمات و گرای دشمن را به نیروهای ایرانی می‌رساند.

نینوا

«نینوا» روایت رزمنده‌ی نوجوانی به نام ابوالفضل است که مأمور می‌شود یک سرباز مجروح را به پشت جبهه برساند.

در بین راه غلامحسین، راننده لودری که بر اثر اصابت ترکش نابینا شده است، نیز با آن‌ها همراه می‌شود.
آنان در چند موقعیت مورد حمله دشمن قرار می‌گیرند و پاهای ابوالفضل مجروح می‌شود.

غلام‌حسین او را به دوش می‌گیرد و به راه خود ادامه می‌دهد. این در حالی است که دشمن هنوز آنان را تعقیب می‌کند.

یدو

یدو

فیلم یدو ماجرای حصر آبادان را از زاویه دید یک پسر نوجوان دنبال می‌کند؛

پسری که جنگ زندگی‌اش را تغییر می‌دهد و به درک تازه‌ای از خودش می‌رسد.

نفس

نفس

فیلم سینمایی «نفس» روایت زندگی چهارکودک به نام‌های بهار، نادر، کمال و مریم است که به همراه پدرشان غفور و مادربزرگ خود در دهه ۵۰ خورشیدی نفس می‌کشند!

دنیای این کودکان، دنیایی پر از رویاهای زیبای کودکانه است و قرار است رنگ حقیقت به خود بگیرد.

انیمیشن گردان تک نفره

انیمیشن «گردان تک نفره»، روایتی است از مجاهدت‌های شهید عبدالرسول زرین، از نیروهای اصلی و بنیانگذاران لشکر امام حسین (ع) که در جبهه‌ها نقش منحصر به فردی را ایفا می‌کرد؛

او در جنگ‌های نامنظم و دیگر عملیات‌ها به عنوان تک‌تیرانداز نقش حساس و ظریف خود را بازی کرده و ضربات مهلکی را ماهرانه به ایادی دشمن وارد کرد.

مجموعه پویانمایی «خاکریزهای نمکی»

وقایعی را که برای رزمندگان جنگ تحمیلی، چه در میدان‌های نبرد و چه در زندان‌های عراق اتفاق افتاده است با نگاهی طنزآمیز روایت می‌کند.

خاکریزهای نمکی

پویانمایی پل

پویانمایی داستانی «پُل»، مجاهدت‌های رزمندگان در قرارگاه صراط مستقیم سپاه برای احداث پل بر روی رودخانه بهمن شیر و دعای امام خمینی(ره) برای آنان به فرماندهی شهید محسن صفوی.

موشن گرافیک «هابیل؛ چند روایت از یک ناورد»

مجموعه روایت‎هایى از ابتدای دوران دفاع مقدس تا زمان بازگشت اسرا، وضعیت شهرهایی همچون سوسنگرد، دزفول، خرمشهر و حتی حادثه بمب باران تهران و حادثه ترورها توسط منافقین را نمایش می‌دهد.

موشن‌گرافیک سیزده‌ساله‌ها

روایتی است از سرگذشت 5 شهید سیزده ساله انقلاب اسلامی:

شهید بهنام محمدی، شهید حسین فهمیده، شهید سهام خیام، شهید محمدحسین ذوالفقاری و شهید مهرداد عزیز الهی

نویسنده: راضیه یگانه

یک دیدگاه

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید