به گزارش سایت راه نوشت، مستند پیشگامان به موضوعی پرداخته است که در این وضعیت اقتصادی کشور راهگشای حل اکثر مسائل است که به فرموده مقام معظم رهبری نیز علاج همه مشکلات در داخل کشور است، مستندی که سعی دارد تا بازتاب ظرفیتهای عظیم کشور باشد و نقش بارز شرکتهای دانشبنیان در کمک به رشد اقتصاد و تولید کشور حتی در شرایط تحریمی کشور است.
سازنده در این مستند خواسته است با اتصال سبقه تاریخی شهر تبریز و پیشگامی این شهر در صنعت آن عصر و اشاره به بزرگترین بازار سرپوشیده جهان و ارتباط آن با بزرگترین تولید کننده پمپ ایران این تصور را در ذهن مخاطب ایجاد کند که این قابلیت وجود دارد که کشور دوباره به اوج دوران شکوفایی خود برگردد.
در استفاده از بازیگری محبوب به عنوان مجری سعی در برقراری ارتباط بیشتر با مخاطب شده است.
در طول مستند اکثراً از ابعاد تخصصی کار و اقداماتی که کارخانه در راستای تولید محصولی دانشبنیان انجام میدهد صحبت میشود و اکثر زمان مستند به این صحبتها اختصاص داده شده است. در صورتی که میشد به جای این میزان صحبت تخصصی که برای مخاطب خستهکننده است گفتگوهای موثرتر و قابل فهمتری انجام شود.
موضوع مطرح شده در مستند نمایانگر ظرفیت بزرگ کشور در خودکفایی محصولاتی است که نقش بزرگی در پیشبرد اقتصاد کشور دارد اما فضای مستند در حد عظمت کاری که رقم خورده است نیست.
حتی در لحظه شروع مستند که لحظه جذب مخاطب و ایجاد گره عاطفی با اوست از نظر بار حماسی به خوبی پرداخته نشده است. چه از لحاظ موسیقی و چه از لحاظ حرکت دوربین و تدوین.
مسئولین میتوانستند در مورد اثرات عظیم نقش آنها در پیشرفت کشور صحبت بیشتری داشته باشند که این برعهده مجری مستند بود که با سوالاتی صحبتهای آنها را به این سمت بکشاند تا ژرفای کاری که انجام داده اند مشخص شود.
موضوعی که در مستند پرداخته شده است موضوع کلانی است یعنی در حد راه اندازی نیروگاهها و پالایشگاه هایی که به خاطر نبود این پمپ در اثر اعمال تحریمها با تعطیلی مواجه شده اند اما به صورت سطحی این موضوع در مستند پرداخته شده است و حتی در مورد این که اگر این کارخانه نمیبود چه مشکلاتی ممکن بود پیش بیاید صحبت به میان نیامده است.
مجری نیز گاهی با قطع کلام گویندگان مانع منعقد شدن کامل کلام میشد. اما شاید این مسئله گویای این باشد که صحبتی که مد نظر است شکل نگرفته است.
اگر کارگردان سوالات را به نحوی تنظیم میکرد که مسئولین بیشتر از دغدغهها و مشکلاتی که سر راهشان بوده است اما با این وجود به خاطر عشق به کشور در برابر این مشکلات مقاومت کرده اند صحبت کنند نقش آنها ملموس تر میشد.
مباحث مهمی در مستند مطرح شد مثل انتقال آب خلیج فارس و آبهای مرزی به مرکز ایران که این کارخانه نقش مهمی در این پروژه دارد اما به مشکلاتی که در سر راه آنها وجود دارد پرداخته نشد.
در بخشی از مستند در مورد انتقال آب به اراضی کشاورزی صحبت به میان آمد که این میتواند ارتباط بیشتری را با بخش پاییندست جامعه و افرادی که با فضای روستا در ارتباط هستند، ایجاد کند اما در مستند به صورت قوی به این مسئله پرداخته نشد و در ذهن مخاطب پررنگ نشد.
یکی از مهمترین مسائل شرکتهای دانش بنیان مورد اعتماد واقع شدن از طرف مسئولین و مشکلات اقتصادی است که برسر راهشان قرار دارد که در این مستند به این مسائل پرداخته نشد، اشتغال یکی از مهمترین دغدغههای مردم ماست که در این مستند به نقش این شرکت در ایجاد اشتغال اشاره شده است.
اگر در این مستند با کارگران کارخانه همصحبت میشد مخاطبین میتوانستند احساس نزدیکی بیشتری داشته باشند، به نظر میرسد که هدف کارگردان بیشتر نمایش یک بازدید ساده از یکی از کارخانجات کشور بوده است که با روایتگری مجری در خلال مستند تکمیل شده است.